Milyen a jó könyvelő? - 1. rész

Naprakész, pontos, rugalmas, ravasz, okos, megbízható, diszkrét - csak pár fontosnak ítélt jellemző a sok közül.  A kérdés meglehetősen szubjektív, az elvárások az alap kompetenciáktól egészen a szélsőségesnek mondható igényekig terjedhetnek a vállalkozás méretétől, valamint a tevékenység jellegétől, összetettségétől függően. Feltehetően mindenki hallott már rémtörténeteket tetemes bírságokról, eltűnt iratokról, légből kapott beszámoló-adatokról, törölt adószámokról… Ha lelkileg felkészültél, javasoljuk, hogy azonnal lépj túl a "Csinos, elegáns, ír, olvas, beszél: kész főnyeremény!" alapnormán.

 

Komolyra fordítva a szót, blogbejegyzésünkben azokra az alapvető feltételekre szeretnénk felhívni a vállalkozók, illetve vállalkozás indítását tervező szakemberek figyelmét, amelyek híján gondolkodás nélkül érdemes továbbállniuk az álomkönyvelő megtalálásához vezető - olykor rögös - úton.

"...ez sem jelent garanciát, de ez olyan alap, amire azért már várat illik építeni."

Első körben célszerű ellenőrizni, hogy a természetes személy, vagy könyvelőiroda rendelkezik-e a megfelelő szakmai képesítésekkel, engedélyekkel. Ennek tisztázására a Nemzetgazdasági Minisztérium online elérhető könyvviteli szolgáltatók- (https://penzugyiszakkepzes.kormany.hu/nevjegyzek-konyvviteli-szolgaltatast-vegzok ), illetve a Könyvvizsgálói Kamara könyvvizsgálói névjegyzékét hívhatjuk segítségül (https://mkvk.hu/kereses-tagok-kozott, https://mkvk.hu/kereses-tarsasagok-kozott). A munka minőségére természetesen ez sem jelent garanciát, de ez olyan alap, amire azért már várat illik építeni.

"Ha a könyvelő nem akar szerződni, akkor jöhet a nagy hátraarc."

Nagyon fontos, hogy mindig köss írásbeli szerződést, amelyben tisztán lefektetésre kerülnek a felek feladatai és felelőssége, ezzel is elősegítve a hatékony együttműködést. A szerződés keretein belül érdemes tisztázni, hogy a szabályzatok -, hitelkérelmek -, vagy a pályázatok készítése beletartozik-e a könyvelési díjba, milyen határidővel köteles a vállalkozó a bizonylatait a könyvelő rendelkezésére bocsátani, stb. És máris elérkeztünk egy lényeges momentumhoz: mi történik mulasztás esetén, kit büntet a NAV? A válasz kissé kiábrándító lesz: vállalkozót. A NAV-nak ugyanis nem tisztje eldönteni, hogy ki hibázott. Arra ott van a polgári jogi út. Amennyiben a könyvelő rendelkezik szakmai felelősségbiztosítással, valamint a károsulttal kötött írásos könyvelési szolgáltatási szerződéssel, a könyvelési díjról kaptál számlát, te pedig rendesen fizetted a szolgáltatási díjat, a kár megtérítése nem kérdéses (az esetleges adóhiányt természetesen ki kell fizetnünk). Ha például a könyvelő MKOE tag (Magyar Könyvelők Országos Egyesülete), akkor van biztosítása. Hasznos tehát, ha a szakmai felelősségbiztosítás meglétéről is nyilatkoztatod a szolgáltatót. Ezt elegendő szóban, nem szükséges szerződésbe foglalni, ellentétben az esetleges anyagi felelősségvállalással... Ha a könyvelő nem akar szerződni, akkor jöhet a nagy hátraarc.

"...rengeteg időt, energiát, végzetes ballépést, és PÉNZT spórolhatsz meg."

A jó könyvelő a hatóságok előtt is képviseli partnerét. Érdemes már ezt is előzetesen tisztázni, hogy egy szorult helyzetben véletlenül se érjen kellemetlen meglepetés. Ez igazából egy extra szolgáltatás, de rengeteg időt, energiát, végzetes ballépést, és PÉNZT spórolhatsz meg vele.

A jó könyvelő a vállalkozás létfontosságú szerve, együtt lélegzik a gazdálkodó szervezettel, kiválasztására fordíts kellő figyelmet, illetve szükség szerint – akárcsak egy megromlott párkapcsolat esetén - ne legyél rest továbbállni! Végül, de nem utolsósorban: értékeld a megfelelően a jó könyvelőt! Egy majdnem zárójeles gondolat: az olcsó húsnak nem mindig híg a leve. Gyakran a kiváló szakemberek alulértékelik a munkájukat, így ne az ár alapján ítéljünk, a lehető legtöbb körülményt próbáljuk meg figyelembe venni könyvelőnk kiválasztásánál, és ha lehetőség van rá, kérjük ki vállalkozó ismerőseink véleményét is.

Tanácsainkat a megfelelő könyvelő választásához következő blogbejegyzésünkben folytatjuk.

 

Photo from https://gratisography.com/fullsize/gratisography-326H.jpg