Szívesen vállalkoznál?

 Bárki vállalkozhat nemtől, kortól, nemzetiségtől függetlenül, de ha a legsikeresebbek közé szeretnél tartozni – és mi mást szeretnél -, nem árt tisztában lenned a vállalkozói élbolyba tartozók sajátos jellemvonásaival.
Most feltérképezzük ezeket a tulajdonságokat, miközben remélhetőleg segítünk kitapintani a vállalkozói vénád.

Ötlet

Bill Gates-ről, vagy Steve Jobs-ról rögtön az juthat eszünkbe, hogy egy vállalkozó célja nem lehet más, mint milliókat kaszálni a világ legnagyobb brand-jével. Ez is felébresztheti vállalkozói ambícióinkat, mert valljuk be, ki ne látná szívesen a bankszámláján Bill Gates csak egy havi jövedelmét… de az igazán sikeres üzlethez nem elég, hogy a nyereség vezéreljen, mindig szükséges egy nagy ötlet. A vállalkozók rendelkeznek azzal a képességgel, hogy megtalálják a piaci rést: azonosítják azt a kielégítetlen keresletet, ott lépnek új termékekkel, szolgáltatásokkal piacra ahol még nem találtak ki megoldást egy régi problémára.

A jövőre fókuszálsz.

A jelen is fontos, de a sikeres vállalkozók az egyik szemüket folyamatosan a jövőn tartják. Számolnak a potenciálisan felmerülő kihívásokkal, lehetőségekkel és trendekkel, mindig biztosak akarnak lenni abban, hogy az adott iparág élvonalába tartoznak, gyorsan reagálnak a fogyasztók és felhasználók változó szükségeleteire.

Mersz kockáztatni

Egyetlen különbség van a sikeres és sikertelen vállalkozó között: a sikeres vállallkozó számol. A vállalkozók döntően nem érzelmi alapon döntenek, hanem alapos meggondolás és tervezés alapján. Egy üzlet indítása és fejlesztése mindig igényel kockázatvállalást, de ezt lényeges megkülönbözetni a vakmerőségtől. A sikeres vállalkozó tudja, hogy mikor vállaljon kockázatot, vagy kerülje el azt.

Rugalmas vagy

A változásokhoz való alkalmazkodás képessége létfontosságú a sikerhez az üzleti életben. A piacok kiszámíthatatlanok, akárcsak az emberek, és ha egy vállalkozó alkalmazkodni tud a megváltozott körülményekhez, helyzetekhez, nem harcol ellenük, az nagyban hozzásegíti a sikerhez.

Empatikus vagy

Amikor az emberek egy sikeres vállalkozót képzelnek el, gyakran egy könyörtelen alak jut eszükbe, aki a saját céljait a többiek fölé helyezi. A valóságban ez ritkán van így. Nagyon fontos, hogy a munkavállalók, a vevők, de a részvényesek is azt érezzék, hogy számít és meghallgatásra talál a véleményük. A legsikeresebb üzlettulajdonosok azok, akik mindenki véleményét és érzéseit számításba veszik, és egyértelműen kommunikálják, hogyan dolgozzanak a közös célokért.

Motivált vagy

Ahhoz, hogy a saját főnököd legyél, önmagadat kell motiválnd, nem várhatod el, hogy más tegye meg érted. A vállalkozóknak nincs vezetője, aki ellenőrzi a folymatokat, biztosítja őket a határidők betartásáról, vagy szóvá teszi nekik a reggeli késést. Saját felelősségük biztosítani, hogy minden simán menjen és a munkát időben elvégezzék. A motiváltság kulcsa a szenvedély. Ha szereted a célod, az ötleted, a vállalkozásod, akkor sokkal eltökéltebben dolgozol érte.

Elfogadod, ha hibázol

A hiba elkerülhetetlen része a vállalkozás elindításának, illetve a vállalkozóvá válás folyamatának. Azok, akik túljutnak a hibákon, és a jövő tapasztalataihoz szükséges leckeként fogják fel azokat, hosszú távon sikeresek lesznek. A vállalkozók a hibákat a fejlődés feltételének tekintik.

Megismerkedhettél azzal a 7 jellel, ami arra utal, hogy a szíved mélyén vállalkozó típus vagy. Reméljük, hogy segítettünk felfedezni benned a szunnyadó vállalkozót!