Hová tartunk?

Napjaink munkaerőpiaci átalakulásának 6 sarkpontja


A technológia az üzleti élet mozgatórugója

A négy kulcstechnológia - a nagy sebességű mobil internet, a mesterséges intelligencia, a tömeges adatelemzés és a felhőtechnológia - a következő néhány évben új szintre lép a vállalkozások életében, hozzájárulva a vállalati teljesítmény javulásához.

A társadalmi-gazdasági trendek - mint például a nemzeti gazdasági növekedés és az oktatás bővülése (különösen a fejlődő gazdaságokban) - új lehetőségeket teremtenek majd a vállalkozások számára. A jelenben is tapasztalt környezetbarátabb gazdasági mechanizmusok bevezetése irányába tett lépések a zöld technológiák fejlődését indukálják.

Gyors asszimiláció és számtalan új technológia

2022-re várhatóan már a vállalatok több mint 80% -a alkalmazza majd a felhasználói-, és a tömeges adatok elemzését. Ugyanez vonatkozik az új technológiákra is, de a gépi tanulásba, a kibővített- valamint a virtuális valóságba történő befektetések rohamos növekedése is meghatározó jelenség lesz a piacon.

Automatizálás mint teremtő folyamat

Hogy miért? Mert munkaköröket likvidál, ám újakat is létrehoz. Az automatizálás térnyerése a következő években is folytatódni fog. A vállalatok közel 50% -a számít arra, hogy ez a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkaerő számának csökkenéséhez vezet majd. Mindazonáltal a megkérdezett gazdálkodó szervezetek csaknem 40%-a látja úgy, hogy növelni fogja majd a munkavállalói létszámát az új típusú, termelékenység javulásához szükséges munkakörök miatt, továbbá a vállalkozók több mint egynegyede véli azt, hogy az automatizálás teljesen új típusú munkahelyeket teremt majd a jövőben.

Ember és gép: 1:1

A modern technológia kifinomultabbá válásával az egy munkahelyen használt különböző típusú gépek száma is emelkedni fog. 2022-re az emberek és a gépek által ledolgozott órák megoszlása a jelenlegi 71%-29% arányról várhatóan 58%- 42%-ra tolódik el. Az érvelés, a döntéshozatal és az adminisztratív munkák területén a gépesedés szignifikánsabb lesz.

Új munkakörök

Nem meglepő módon az adatelemzők, a szoftverfejlesztők, az alkalmazásfejlesztők, az e-kereskedelem - és a social media specialisták mind-mind fokozott keresletet tapasztalhatnak majd az elkövetkező néhány évben munkájuk iránt. Azok a munkakörök is a megnövekedett kereslet részét fogják képezni, amelyek a hagyományosabb „soft skill”-eken (például a kommunikáción és a meggyőzésen) alapulnak, ideértve az ügyfélszolgálati dolgozókat, az értékesítési- és marketing szakembereket, valamint a képzési- és fejlesztési specialistákat.

Ezen túlmenően, a technológiai fejlődésre adott válaszul számos új munkakör is létrejön majd, például mesterséges intelligencia specialisták, gépi tanulással foglalkozó szakemberek, robotikai mérnökök és információbiztonsági elemzők megjelenésére is számíthatunk a munkaerőpiacon. A fejlődő zöldipar és az egészségügyi szektor előreláthatólag szintén számos új munkahelyet teremt, mellyel egyidejűleg határozott munkaerő-igénnyel lép majd a piacra.


Szakmai alapok

Az új típusú munkakörök betöltése merőben új szakismeretet feltételez. Miközben az új generációs munkavállalóknak már lehetősége lesz a megváltozott igényeknek megfelelő szaktudás oktatási rendszer adta keretek között történő elsajátítására, a már meglévő munkavállalók átképzése (munkavállalók áttréningelése a fejlettebb folyamatoknak megfelelően) és továbbképzése (további készségek tanítása) egyaránt szükségessé válik. A jóslatok szerint 2022-re a világ teljes munkavállalói létszámának 54%-át érintő át- valamint továbbképzésre lesz szükség. Míg a fenti készségek bizonyos technológiákhoz kapcsolódnak, egyre nagyobb szükség lesz a nehezebben elsajátítható, mondhatni velünk született személyes készségekre, úgy mint a kreativitás, az eredetiség, a meggyőzés és a tárgyalási képesség.

 

Reméljük, hogy a fenti cikkel egy kis bepillantást nyújthattunk a jövő munkaerőpiacának világába. És bár a gépiesedés és a technológia tagadhatatlanul formálják jövőnket, tisztán kitűnik, hogy a 21. században is marad kereslet az ember személyéhez kötődő készségekre, amely így, komplexen rengeteg lehetőséget teremt a munkavállalók és a vállalkozások számára egyaránt.